Gaziantep Araç Kiralama

Gaziantep Ziyaretlerinizde LeaseCar dan araç kiralama hizmetinizi aldıktan sonra mutlaka tatmanız gereken tatlı olan baklava nın tarihçesini sizler için paylaşıyoruz şimdiden afiyet olsun....



Eski konaklarda işe alınacak aşçıya, sınama olarak, pilavın yanı sıra baklava da yaptırılırmış. Aşçının usta olanı, hamuru kesişinden anlaşılırmış. Kesilen pazılar açıldığında, hem çok ince hem de tepsinin içini tam kaplayacak boyutlarda olursa, aşçının ustalığı kabul edilirmiş. Burhan Oğuz’un Türkiye Halkının kültür Kökenleri ile ilgili kitabında anlattığına göre, eski İstanbul konaklarında yapılan baklavalarda aşçının bir tepsiye en az yüz kat yufka sığdırması istenirmiş. Bu kadar ince yufka açabilen bir aşçı bulundurmanın övünç kaynağı olduğu da, yine Burhan Oğuz’un anlattıklarından anlaşılıyor. Baklava tepsisi fırına girmeden önce konak sahibinin huzuruna getirilirmiş; o da, bir altın sikkeyi yarım metre kadar yükseklikten dik olarak baklavanın üzerine bırakırmış. Altın, yufka katlarını delip tepsinin dibine değerse aşçı başarılı sayılırmış. Tepsi içindeki altın da bahşiş olarak aşçıya gidermiş. Eğer altın yufka katları arasında kalırsa baklava tepsisi mutfağa geri gönderilirmiş. Reşat Ekrem Koçu’nun İstanbul Ansiklopedisinde bildirdiğine göre, eski konakların mutfaklarında baklava ve börek için yufka açıcılar bulunurmuş. Bunlar, baklava tepsisine gül yaprağı inceliğinde kırk yufka döşerlermiş.

Birinci Dünya Savaşı yıllarında başlayan yokluklar, baklavayı geçici olarak halkın sofrasından kaldırmıştı. “Ramazan geldi, hoş geldi; baklava tepsisi boş geldi” tekerlemesinin çıkmasına yol açan yokluk yıllarının ardından İstanbul’da baklava imalathaneleri ortaya çıktı, ev baklavasının yerini yavaş yavaş “çarşı baklavası”aldı. Çarşı baklavasına rağbet arttıkça, baklavacı dükkanlarının sayısı da çoğaldı. Özellikle Gaziantepli baklavacılar, bu sektörün gelişmesinde önemli rol oynadılar. Baklava ustalarının yeni tat arayışları, baklava çeşitlerini de çoğalttı. 19. yüzyıl halk mutfağındaki baklava ve benzeri yufka tatlısı çeşitleri 10’u geçmezken, günümüzde, baklavadan türemiş en az 20 çeşit tatlı sayılabilir.




Gaziantep araç kiralama 
- hizmetlerimizden yararlanmak için araçlar ve fiyat sayfamızı ziyaret ediniz.

Whatsapp Telefon